Aambeien - Veelgestelde Vragen

Enkele vaak gestelde vragen over aambeien:

Komen aambeien vaak voor?

Aambeien komen zeer vaak voor: ongeveer de helft van alle 50-plussers heeft er last van!

Zwangerschap en aambeien

Aambeien komen vaak voor bij zwangere vrouwen: ongeveer zeven op tien zwangere vrouwen krijgt last van aambeien.

Onder invloed van een gewijzigde hormoonhuishouding hebben zwangere vrouwen meer last van constipatie. De groeiende foetus neemt zoveel plaats in dat de darmen minder goed kunnen werken en de transit vertraagt. Zwangere vrouwen zijn dus zeker gebaat met deze preventietips.

Zijn aambeien besmettelijk?

Neen! Men kan geen aambeien krijgen van op een WC te zitten waar net iemand anders heeft opgezeten of van een zwembad. Aambeien zijn absoluut niet besmettelijk!

Aambeien zijn wel voor een deel erfelijk bepaald. Ze komen meer voor in bepaalde families.

Wat is het verband tussen speen en aambeien?

Het speen is hetzelfde als aambeien. Speen en aambeien zijn synoniemen van elkaar. Nog een ander woord voor aambeien is hemorrhoïden.

Zijn aambeien hetzelfde als "anale kloofjes"?

Een vaak voorkomende aandoening aan de aars zijn de zogenaamde anale kloofjes. Deze fissura ani bevinden zich in de huidplooien in en rond de anus. Ze veroorzaken een scherpe pijn tijdens de stoelgang of bij aanraking en kunnen soms licht bloeden tijdens of na de stoelgang.

Anale kloofjes zijn dus niet hetzelfde als aambeien, maar kunnen ook een oorzaak zijn van bloed op het toiletpapier na de stoelgang. De preventieve maatregelen tegen aambeien helpen overigens ook tegen het ontstaan of terugkeren van anale kloofjes.